De Langestraat – het kerkhof

De Langestraat in Oostende, niet het beeld die we er graag van willen zien.

Ik ben eigenlijk wel een positieve mens, allé datvind ik toch van mezelf.   Iedere dag biedt je nieuwe kansen en iedere dag opnieuw moet je genieten van het leven.   Juist om maar eens te zeggen dat ik me eigenlijk goed in m’n vel voel sinds een aantal maanden, uit een paar blogs zou je bijna kunnen denken dat ik een zuurpruim ben zeker als het over Oostende gaat.

Het is niet de bedoeling om negatief te zijn, het feit dat ik die punten aankaart is omdat ik denk dat ze veel beter kunnen.

Back to the Langestraat, in m’n vorige blog kon je al lezen hoe ik nu over de Langestraat denk en de titel van deze blog onderstreept dit nogmaals.

Het is een echt kerkhof geworden voor het ogenblik en als we niet vlug iets doen dan hebben we binnen 3 jaar geen uitgaansbuurt meer in Oostende.   Iedereen die er geweest is kan getuigen dat het een unieke sfeer is die er hangt op een goeie avond.  Ik kom er nog steeds heel erg graag en vooral La Fayette en The Peppermint blijven gezellig.

Er is al zo weinig uitgaansleven in Oostende, dus moeten we er alles aan doen om de Langestraat toch levend te houden.

Eventjes resumeren, de grote problemen in de Langestraat in a “nutshell”

 • Verloedering van de buurt
 • Criminaliteit
 • Leegstand
 • Gebrek aan visie en focus
 • zwartwerk

Dit zijn problemen die in de meeste uitgaansbuurten voorkomen maar waarvoor je een oplossing kunt bedenken.

Het gebrek aan visie

Momenteel kan zowat alles in de Langestraat met als gevolg dat je vandaag een onsamenhangende straat hebt gekregen met verschillende sectoren: winkels, horeca, appartementen, ….    Het is van nature uit een uitgaansbuurt die nu in sneltempo wordt omgebouwd tot een nieuw appartementsblok voor 70+, want wie kan die prijzen nog betalen.     Het lijkt me interessanter om een bepaald gedeelte van de Langestraat (Toerismeburo tot aan de Vlaanderenstraat) exclusief aan horeca te voorzien.   Zo krijg je een concentratie van gelegenheden en dit zorgt voor een gezellige sfeer in de Stad.  Bovendien is het dan ook voor iedere toerist duidelijk waar hij moet zijn.   Als je er ook weer een uitgangsstraat van maakt dan kun je het ook uitspelen als USP (Unique Selling proposition) naar toeristen.    Je kunt een bepaalde doelgroep (jongeren) aantrekken, zonder dat je afscheid moet nemen van andere groepen.

Criminaliteit

De laatste tijd is de sfeer erg bitsig geworden en bepaalde gelegenheden zoals de TAO en De Regisseur zijn een garantie voor een paar vechtpartijen per weekend.   Daarnaast beheersen bepaalde groepen buitenlanders steeds meer het Oostendse nachtleven waardoor de onveiligheid toeneemt.   Sinds de intreden van deze bendes wordt er ook niet langer meer met de blote vuist gevochten maar halen ze nu voor het minste een mes boven.

Daarnaast blijven Drugs, diefstal, ….  ook aanwezig.    Het ingrijpen van de politie stelt vandaag niets maar dan ook totaal niets voor.   De helft van de keer zijn ze te laat en als ze er dan wel zijn dan grijpen ze niet in.   Ze hebben het niet langer meer in de hand.

Hoe los je dit dan op?   Als je de uitgaansgelegenheden concentreert zoals hierboven vermeld dan zou je kunnen werken met een pasje om binnen te mogen in de Langestraat.    Het wordt dan een verkeersvrije straat met toegangspoorten gekoppeld aan je identiteit.   Alles wordt gefilmd.   Bega je een overtreding tegen de regels die worden opgesteld, de eerste keer 1 weekend geen toegang tot de Langestraat.   Bij een 2de inbreuk 1 maand geen toegang.

Op die manier maak je er opnieuw een veilige en aantrekkelijke buurt van waar je niet meer bang hoeft te zijn van alle problemen en vechtpartijen.   Bovendien maakt het ook een einde aan de straffeloosheid die er nu heerst.   In andere steden zie je gelijkaardige voorbeelden en daar is de criminaliteit heel erg sterk gedaald.    Dergelijk project vereist wel een onmiddellijk ingrijpen of toch binnen de 48 uur na de feiten zodat de straf onmiddellijk in kan gaan.

Het stadbestuur zou de straat ook dringend eens moeten herinrichten en verfraaien.   Ze hebben nog niets goed te maken door het lelijkste gebouw van Oostende te bouwen in de Langestraat.

Een ander probleem is het gebrek aan samenhang tussen de horecazaken onderling.   De concurrentie is groter geworden en dat is ook logisch omdat er minder volk komt dan vroeger.    Als ze echter een beetje verstand hebben werken ze samen om de taart groter te maken ipv te vechten voor een deel van de taart.    Als ze samenwerken kunnen ze betere initiatieven ontwikkelen waar iedereen beter van wordt.    Nu bekvechten ze en zijn ze mee verantwoordelijk voor de ondergang.

Dode straat

Ieder weekend  moet er iets te doen zijn!   Nu is er bijna nooit iets speciaals te doen in de Langestraat, terwijl het de perfecte plaats is voor optredens, stand-up comedy, festival,….   Dergelijke organisaties brengen volk met zich mee en betalen zich altijd terug.   Het geeft de mensen een reden om naar buien te komen.   Momenteel is dit nooit het geval hierdoor trek je geen nieuwe mensen aan bovendien heb je die nieuwe mensen nodig om de uitstroom te compenseren.   Omwille van allerlei redenen blijven mensen niet uitgaan, ik geef voorlopig nog niet op!

Ik heb nog een aantal andere ideetjes maar dit zijn de grote lijnen, ik hoor graag jullie reacties.

Advertenties

One thought on “De Langestraat – het kerkhof

 1. Beste Oostendenaar,

  ik ben blij dat iemand het eens zo correct heeft kunnen verwoorden. De ups en vooral veel downs die ik sinds ’91 in de Langestraat gezien en meegemaakt heb komen overeen met je beschrijvingen. Die allochtone bendes hebben zelfs een punt gezet achter mijn uitgaanscarriere in Oostende. Sinds vorig jaar ga ik meer uit in Gent en regio Amsterdam. Aangezien een avondje uitgaan nogal duur kan oplopen kan je maar beter uitkijken naar plaatsen waar je zeker van bent dat het leuk word, in Oostende is het omgekeerde zeker. Het is tof dat je nog positief ingesteld bent voor Oostende maar voor mij was het genoeg, volgens mij ligt het volledig in de handen van de politiek en hun (immo)sponsors.

  Met feestelijke groeten

  D.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s