Oostende is failliet

Oostende failliet?   Gelukkig kan een gemeente niet zomaar failliet gaan want anders was dat voor Oostende nu al het geval.

Als je rondom je heen kijkt dan zou je het op het eerste zicht niet zeggen, er wordt behoorlijk gewerkt in Oostende aan de verbetering van het uitzicht van de stad.   De Zeedijk wordt heraangelegd, bepaalde wijken worden geupgrade, de renbaan wordt verfraaid, ….   Bijna overal waar je kijkt zijn ze wel iets aan het doen.

Hoe betalen ze het eigenlijk nog?   Eerlijk gezegd ik vraag het me ook af

Oostende was een 20-tal jaar geleden een stad met potentieel de haven van Oostende zorgde voor veel toerisme en jobs, de Kapellestraat stond bekend als een chique winkelstraat, de Aflons Pieterslaan en de Torhoutsesteenweg waren drukke winkelstraten.   Het Pauluspleintje een gezellig plein met terrasjes.   De Visserskaai was een culinair orgasme met veel goed draaiende restaurants en charme.

Oostendse economieDe visserij was nog een echte sector, de Langestraat was nog een trekpleister (maar daarover lees je meer in andere blogs)  kortom Oostende was een stad met een behoorlijke economie.   Natuurlijk was het ook niet het paradijs op aarde op dat moment en er zullen ook wel problemen geweest zijn.

Alleen is het de laatste jaren dramatisch aan het worden.   Sinds de Sp.a de grootste fractie is geworden in Oostende is er veel veranderd.    De economie in Oostende is totaal stilgevallen en krimpt altijd maar verder en verder.    De economische crisis is geen excuus voor Oostende het is al jaren aan de gang.

Baron Vande Lanotte heeft Oostende keihard ingepalmd en Jean Vandecasteele is zijn marionet die naar zijn pijpen danst.   Sinds Stadler & Waldorf aanzet zijn is het precies een objectief geworden om alle leven uit Oostende weg te jagen.

Wat zijn nu exact de problemen van Oostende, ik ga de grootste oplijsten:

  • Economie ligt stil, er gebeurt niets integendeel het ene na het andere bedrijf trekt weg uit Oostende.
  • De Haven van Oostende is op sterven na dood, wat is de toekomst waar willen ze naartoe?
  • Het uitgaansleven in Oostende is dood, alle initiatieven worden gefnuikt.   De Langestraat is stilaan een veredelde winkel-woon straat aan het worden.   Het Paulusplein is al een bejaardenplein geworden….
  • De luchthaven, één zootje….
  • In Oostende wonen bijna alleen nog bejaarden, de gemiddelde leeftijd is enorm hoog.    Binnenlanders die hun oude dag komen slijten aan de kust.   Oudere bevolking meer nood aan gezondheidszorg, ziekenhuizen, OCMW’s, ….
  • Braindrain in Oostende, hogergeschoolden keren niet meer terug na hun studie door een gebrek aan gepast werk.
  • Het aantal buitenlanders is exponentieel gestegen in de laatste jaren.    Als je ’s avonds langs straat loopt waan je je in Brussel, daar zie je ook niet veel Belgen meer….
  • De criminaliteit in Oostende is hoog en het onveiligheidsgevoel nog hoger.   Terecht als je leest wat er de laatste maanden en jaren in Oostende is gebeurd.
  • Heroïne kun je in Oostende even makkelijk vinden als “zand”, die populatie blijft hier hangen en doet alles om aan hun dosis te komen.

Deze punten zorgen ervoor dat Oostende stilaan als een marginale stad wordt beschouwd.  Ik vind dat erg jammer want ik ben nog altijd fier om Oostendenaar te zijn maar het gevoel wordt wel kleiner met de jaren.

Oostende is een stad met enorm veel potentieel maar het wordt niet gebruikt of erger nog het wordt vernietigd.    Is dit dan allemaal de schuld van de Johan en z’n bende?   Natuurlijk niet maar hij draagt wel een enorme verantwoordelijkheid.   Oostende mist een economisch beleid met een duidelijke strategie en visie.

Als we zo nog enkele jaren doorgaan dan worden we Plopsaland voor 70+ en dat willen we toch niet!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s