Oostende, going down!

Oostende zonder meer fantastisch om er te leven. Ik denk dat iedere echte Ostendenoare fier is op z’n stad, het is bijna een soort chauvinisme zoals de Antwerpenaren dat hebben.

Wat maakt Oostende nu zo uniek? Het zeetje blijft uniek en zalig, in de zomer een bron voor rust en amusement in de winter de ideale wandelplek. De zee heeft een unieke aantrekkingskracht, het is een bron van inspiratie en creativiteit. Tegelijk toont het ook aan hoe nietig je bent als mens als je tegenover die enorme massa water staat. Daarnaast heb je ook nog het toerisme die ervoor zorgt dat Oostende telkens weer uit z’n winterslaap ontwaakt. Die toeristen zorgen voor een aangename leuke sfeer en Oostende heeft begrepen dat je de toeristen iets moet bieden. In de zomer en bij uitbreiding eigenlijk iedere vakantie opnieuw is er iets te doen in Oostende.

Grote pluim voor het Toerisme Oostende en het Stadsbestuur omdat ze dit hebben begrepen. Helaas is het bijna het enige goeie nieuws uit Oostende op dit ogenblik.

Natuurlijk is het economische crisis maar probleem zit dieper in Oostende. In het verleden is Oostende wat aan z’n lot overgelaten door de toenmalige CVP en de SP.a heeft daar wel wat verandering ingebracht. Het ontbreekt Oostende als stad aan visie en strategie zoals je dat in Knokke-Heist wel al voor een deel hebt. Hierdoor is Oostende die een potentiële wereldstad is een verloederd beestje aan het worden.

Ten eerste er zijn in Oostende veel te veel werklozen en laaggeschoolden! Zijn er hier dan geen goeie scholen? Tuurlijk wel het College en andere scholen zijn van uitstekend niveau. Het probleem is dat Oostende alleen nog maar oudjes en sociaal laaggeschoolden aantrekt, de “oudjes” willen hun oude dag hier aan zee doorbrengen.

Op zich geen probleem maar hierdoor worden alle woningen gesloopt en ieder beschikbaar perceel volgebouwd met appartementen. De grondprijs is daardoor niet meer betaalbaar. Die appartementen worden bovendien aan belachelijk hoge prijzen verkocht. Die ouderen maken het onmogelijk voor jonge Ostendoars om hier nog een huis te kopen of te bouwen. Bijgevolg trekken ze naar randgemeenten of blijven ze hangen in Gent of Leuven na hun studies. Er is hier dus een grote braindrain aan de gang omdat er geen plaats wordt voorzien voor jongeren.

Tenzij je een sociaal geval bent want dan krijg je hier onmiddellijk een woning aangeboden en een lening aan een laag tarief. Ik ken hier zo een aantal gevallen die te lui zijn om te gaan werken maar die wel ongeloofelijk worden geholpen. Als je gaat werken en je verdient net iets meer dan kom je voor geen enkele steunmaatregel in aanmerking en dit is wraakroepend. Zeker als je weet dat meer dan de helft dan nog eens in het zwart werkt in de Horeca. Er zijn er dus een heel aantal die een luxueus leventje leiden met dank aan het OCMW. Dit steekt voor iemand die zelf hard voor z’n centen werkt net zoals ik en vele anderen. Dit is rechtstreeks en onrechtstreeks een fout van het lokale stadsbestuur omdat ze te hard voor deze groep opkomen en hiermee de groep die Oostende betaalbaar moet houden wegjaagt. Daarnaast trekken ze via allerlei sociale initiatieven, zoals een rehabilitatieoord voor heroïneverslaafden, de verkeerde mensen aan. Deze mensen blijven hier na hun behandeling vaak hangen waardoor je hier een geconcentreerde groep gebruikers krijgt. Dit heeft een heroïnemarkt doen ontstaan in Oostende. Er vallen hier jaarlijks meerdere doden door een overdosis maar daar komt heel weinig van in de pers. Om hun verslaving te betalen stelen, dealen, … en zo maken we de cirkel nog iets groter.

Als laatste is er in Oostende net zoals in elke andere stad een te grote concentratie van vreemdelingen. Hier in Oostende zijn een aantal groepen vreemedelingen die zich totaal niet aan de regels kunnen houden. De politie is er bang van en laat maar begaan met als gevolg dat ze denken dat ze hier koning zijn. Het onveiligheidsgevoel in Oostende is een stuk groter geworden.

Advertenties

2 thoughts on “Oostende, going down!

  1. Oostende……twas leuk….twas goed….VROEGER!!!!!
    Toen ik 18 was leefde ik bijna in de langestraat,dag en nacht ging ik er uit,altijd volk en altijd ambiance….goeie en gezonde ambiance!!!Ikke,als meisje,durfde er zelfs nachten alleen op uit trekken in de langestraat!!
    Nu ik 38 ben is dat helemaal veranderd,ben lekker op de buiten gaan wonen…hier kun je tenminste je kinderen veilig laten opgroeien!!En alleen op schok gaan in de langestraat???Mij niet gezien!!!!!Levensgevaarlijk tegenwoordig,zelfs met mijn sterke man naast me!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s