Oostende op nummer 1 (in foute lijst)

 Dit artikel staat vandaag te lezen in de Krant van West-Vlaanderen.

109.722 West-Vlamingen wonen in kansarme buurt, waarvan één kwart in Oostende

dinsdag 31 mei 2011 om 14u21

Brugge – 109.722 West-Vlamingen, dat is 58.195 gezinnen, wonen in een van de 93 buurten die in onze provincie als kansarm kunnen worden omschreven. Dit blijkt uit de Kansarmoedeatlas van West-Vlaanderen, die op dinsdag 31 mei werd voorgesteld.

 

De atlas is de neerslag van een grootschalig onderzoek dat werd uitgevoerd door het Steunpunt Sociale Planning van de provincie West-Vlaanderen. Van de meer dan 1.800 buurten (statistische sectoren) in onze provincie werden er 1.274 gescreend. Zo’n 560 buurten in landelijke gebieden werden niet onderzocht omdat ze minder dan honderd gezinnen tellen en de statistische vervorming daardoor te groot is. Maar die vertegenwoordigen slechts 5 % van de bevolking. Het onderzoek spitste zich toe op vier dimensies van armoede : demografie, huisvesting, onderwijs en werkloosheid. Buurten die op 3 of 4 van deze dimensies een onvoldoende haalden, worden bestempeld als kansarm.

Op die manier werden in onze provincie in totaal 93 kansarme buurten geteld. 62 daarvan werden bij een vorig onderzoek in 2006 ook al als kansarm bestempeld, 31 zijn er nieuw. De buurten zijn ook erg ongelijkmatig gespreid over de provincie : 39 gemeenten hebben er totaal niet mee te maken, en bij de 25 die wel kansarme buurten tellen is de spreiding erg ongelijk. Na koploper Oostende (25,9 %) volgen Kortrijk (13,2 %) en Brugge (11,9 %) nog als grote kleppers, in tweede orde komen dan Blankenberge (7,2 %), Knokke-Heist (5,9 %), Menen (5,0 %) en Roeselare (4,9 %).

We staan eindelijk eens op één op een lijstje maar helaas niet op het juiste lijstje.

Wat we al een hele tijd willen aantonen wordt nu statistisch bewezen, Oostende is een stad aan het worden met teveel kansarmen en dit is negatief voor de ontwikkeling van de stad.

We kunnen alle problemen nu nog eens aanhalen maar het wordt tijd voor oplossingen en die bestaan enkel onder de vorm van investeringen in onze lokale economie.    Namelijk meer investeren in toerisme, geef Toerisme Oostende aub een groter budget, ze zijn elke euro waard.   Investeer in de ontwikkeling van de haven, wat nu al bezig is maar versneld moet gebeuren.   Ontwikkel de luchthaven van Oostende.   En zorg voor een hogeschool of universiteit met als specialisatie groene energie!

Verfraai Oostende, zorg voor een beter asielbeleid en een nultolerantie waar nodig!   Alsjeblieft politiek begin er nu eindelijk eens aan!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s