Oostende een slecht merk!

Oostende, waarschijnlijk de mooiste stad van België, zo voel ik het toch aan.   Het is een unieke stad, we zijn klein en toch hebben we alles, geen enkele stad in België die zoveel troeven heeft als onze Koningin der Badsteden.    En toch….

De reputatie van Oostende is bijna helemaal naar de knoppen.   Als je aan iemand vraagt wat ze van Oostende vinden dan komt het woord gevaarlijk toch heel vaak voor.   Is het hier dan zoveel gevaarlijker dan elders?   Natuurlijk heeft Oostende zijn problemen en we kunnen niet ontkennen dat er een aantal problemen groter geworden zijn sinds de Sp.a hier aan het roer staat.

Het is hier zeker niet erger dan in Brugge of in Gent.  Zeker niet maar het onveiligheidsgevoel in Oostende is wel veel en veel groter dan elders.   Dat Oostende een oudere bevolking heeft is daar een stuk de verklaring voor een ander probleem is de grote instroom van buitenlanders in Oostende.   Die buitenlanders zijn niet het probleem op zich, het is wel zo dat het een probleem is dat die nieuwe Oostendenaars zich niet aanpassen aan het Oostende dat we kennen.

Als ik vandaag langs de Torhoutsesteenweg loop, vroeger één van de winkelstraten van Oostende, heb ik het gevoel dat die straat de Halal-straat van Oostende is geworden.   De nieuwe Oostendenaars doen geen enkele moeite om zich te integreren, maar dan ook geen enkele.   Ze bouwen hun lokale economie praten hun eigen taal en zorgen ervoor dat een Oostendenaar zich een vreemde voelt in zijn eigen stad.    En dit zou niet mogen kunnen!   Als wij naar Turkije of Marokko of elders in Afrika gaan dan moeten wij daar ook niet onze eigen gebruiken, kerken, winkels installeren.   Neen we passen ons aan, aan de lokale bevolking en gebruiken.   Uit respect voor die mensen.   Hier mag en kan dat allemaal en de politiek kijkt met lede ogen toe.   Een éénmalige razzia lost het probleem van de Interbellum wijk niet op!

Oostende moet dringend een stuk strenger worden op deze zaken.   Bovendien moet het ook stoppen met het profiteren van onze opgebouwde welvaart, teveel mensen in Oostende zijn te lui om te werken en genieten dan maar een beetje van “de dop”.   En er zijn ook veel lokale mensen die dat doen!   Onder de Sp.a kan en mag dat allemaal.   Het is crisis en uit die crisis komen we alleen door hard te werken en positief te zijn, niet door op ons lui “gat” in onze zetel te zitten.   Werken, daarmee zijn we groot geworden en die mentaliteit moet er opnieuw in.

Tot slot, gaat er nu eens iemand beginnen inzien, dat we in Oostende met een gigantisch drugprobleem kampen?   Het loopt de spuigaten uit en het maakt Oostende kapot.   Dus alsjeblieft Jean en Johan en John doe daar nu eens iets aan!

Wat Oostende moet doen is de voorgaande problemen oplossen en daarna een grote reclamecampagne lanceren die aantoont hoe mooi Oostende wel is.   Er moet werk gemaakt worden om ons van de slechte reputatie af te helpen….   Wij willen opnieuw de Koningin der Badsteden zijn, we verdienen dat!

Advertenties

3 thoughts on “Oostende een slecht merk!

 1. Grappig hoor: “we komen uit de crisis door hard te werken en positief te zijn”… ik merk heel weinig van dat positieve in je artikel. Integendeel, je doet niets anders dan negatieve commentaar geven. Begin misschien zelf eens wat positief te zijn en het positieve te zien in de stad ipv de focus te leggen op het negatieve. Andere culturen brengen ook positieve dingen met zich mee. Ik eet alvast graag eens een stukje Turks brood, een pitta of een kebab. Zonder migranten mag je ook dat op je buik schrijven. Ik zie daarenboven niet in wat sp.a daar mee te maken heeft. Kijk even rond in steden waar andere partijen aan de macht zijn, daar is het dan allemaal rozengeur en maneschijn? Ik dacht het niet… Wat mij betreft is er geen gigantisch probleem in Oostende. Vraag even na aan mensen die in de jaren 80 uitgingen in Oostende. De Langestraat: daar werd gevochten, ieder weekend. Door migranten? Ik dacht het niet…

  • Eens met Diengstje.
   Buiten de zaak Oostende om, een mooie badplaats verdient gezien te worden zoals ze is, zonder vertekende perceptie, heb ik nog wat te morren.
   “neen, we passen ons aan?” is een lelijke vorm van het ‘wij-zij’ denken. Aanpassen is zo eenvoudig nog niet, en hoe nodig is het? Ik zie genoeg voorbeelden hoe mensen uit allerlei culturen zich niet kunnen of willen inpassen.
   Deze zomer nog bij een prachtig gastenverblijf in Frankrijk. De Nederlandse eigenaresse beheerst na 11 jaar onvoldoende Frans om Franse gasten te ontvangen. Zij leeft op een eiland van Nederlandse bezoekers terwijl haar zoons de Franse mail beantwoorden en de officiële documenten regelen (klinkt bekend?!)
   Of op vakantie in andere oorden (Spaanse kust, Oostenrijkse bergen) waar de Nederlandstalige muziek uit de boxen knalt en er op de hoek kroketten verkocht worden (parallel met de Kebab in Oostende?).
   Of te zien hoe in Azië expats overal hun eigen enclaves vormen, wellicht zelfs door te grote wederzijdse verschillen maar.. je kunt in Cambodia naar clubs uitgaan zonder één local tegen te komen, zo los leven die werelden langs elkaar heen. En dat dan deze ‘voor-het-fijne-klimaat,goedkoop&onbezorgd-leven-migranten” geen moeite doen om meer Khmer te leren dan nodig is voor afdingen op de markt.
   Geeft het?

  • goed gesproken diengstje ik ben blij dat er nog mensen zijn die zo denken als u want ik wordt echt nijdig als ze altijd over hetzelfde spreken over migranten , migranten , migranten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s